Kulinarne zastosowanie konopi zaczyna się od nasion. Ich bogactwo składników odżywczych przewyższa niemal wszystkie inne rośliny dostępne na naszej Planecie. Łuskane ziarna konopi są jednym z najbogatszych źródeł białka roślinnego. Ze wszystkich nasion występujących na świecie to konopne mają największą zawartość esencjalnych kwasów tłuszczowych, są też wolne od glutenu. Ziarno konopne jest także najbogatszym w minerały produktem roślinnym, zawiera niemal wszystkie potrzebne nam do prawidłowego funkcjonowania mikroelementy, takie jak: magnez, potas, wapń, żelazo, mangan, cynk, miedź, platyna, fosfor, siarka, bor, nikiel, german, cyna, jod, chrom, srebro i lit.
W przemyśle spożywczym popularne są następujące produkty z nasion Cannabis Sativa:
- olej konopny tłoczony na zimno
- białko konopne
- mąka konopna
- mleko konopne
- makarony, ciastka na bazie mąki konopnej
Dlaczego tak wiele mówi się teraz o zdrowotnych właściwościach konopi siewnych? Ponieważ ich działanie na organizm jest wręcz zbawienne i nie ma sobie równych. Produkty z konopi spożywane regularnie poprawią naszą odporność, wpłynął na lepszy stan organów wewnętrznych (serca, wątroby) a także wygląd skóry, włosów i paznokci. Ważny jest także fakt, iż konopie siewne są roślinami jednorocznymi, które nie potrzebują do wzrostu zbyt wiele. Rosną z każdych warunkach klimatycznych, na każdym podłożu, co oznacza, że do ich produkcji nie stosuje się herbicydów i pestycydów. Konopie zawsze są produktem BIO.
Jak wprowadzić do swojej diety produkty konopne? Sprawdźcie nasz przepis na pyszną sałatkę z pieczonym batatem i nasionami konopi.
Składniki:
- 1 średniej wielkości batat
- 100 g sera feta
- kilka liści sałaty masłowej
- 4 pomidorki sherry
- 3 łyżki stołowe łuskanych nasion konopi
- olej z nasion konopi lub oliwa z oliwek
- kiełki lucerny lub rzodkiewki do dekoracji
Przygotowanie:
Batata umyć, obrać, pokroić w kwadraciki, sałatę umyć, osuszyć porwać na mniejsze kawałki, pomidorki umyć, przekroić na pół, ser pokroić w kwadraciki. Batata ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, natrzeć oliwą, posolić, piec przez 15 min w temperaturze 180 st. C. Na sałacie układam kawałki pieczonego batata, kawałki sera, pomidorki, polewam oliwą z oliwek lub olejem konopnym i posypuję obficie nasionami konopi. Dekoruję kiełkami lucerny.
Smacznego!