Odprężająca herbata konopna z kwiatów

W czasach zwiększonej zachorowalności warto zadbać o swoją odporność i zdrowie pijąc napary działające przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie, czyli neutralizująco na wolne rodniki. Bogatym źródłem tychże substancji są kwiaty konopi włóknistych.  Są one źródłem największego bogactwa substancji wykazujących złożone działanie terapeutyczne i zapobiegające chorobom.

Mowa o kannabinoidach, stosowanych w celach medycznych, relaksacyjnych a także kulinarnych. Kwiaty Cannabis sativa L. (Konopie Siewne) zwierają szereg różnych kannabinoidów. Najliczniej występujący z nich - CBD wykazuje złożone działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne, antydepresyjne, przeciwwymiotne, przeciwdrgawkowe i przeciwnowotworowe. Stąd też określenie, iż konopie zaliczyć można do grupy roślin leczących różnorakie schorzenia. Dzieje się to za sprawą odkrytego w latach 90 układu endokannabinoidowego będącego częścią systemu nerwowego, który odpowiada za  regulację gospodarki energetycznej, aktywności motorycznej, nastroju, motywacji, głodu i sytości oraz kontroli metabolizmu. Na układ ten składają się rozsiane po całym ciele receptory CB1 i CB2, endogenne kannabinoidy (produkowane w naszym organizmie) oraz pochodzące z zewnątrz (czyli egzogenne) zwane inaczej fitokannabinoidami, do których zaliczają się między innymi CBD czy THC. 

Jakie korzyści daje picie i przyswajanie CBD w formie herbaty?


Kannabidiol działa uspokajająco na nasz układ nerwowy, którego zadaniem jest utrzymanie, bądź przywrócenie zdrowia w organizmie. Jeśli zmagamy się z przeziębieniem lub często nawracającymi infekcjami warto regularnie spożywać herbatę z kwiatów konopi, dzięki niej szybciej zakończymy infekcję i zbudujemy naturalną odporność, której nam brakuje. Działanie konopi dodatkowo wesprze imbir, który działa jak naturalny antybiotyk, a także pomarańcza, której antybakteryjne i przeciwzapalne właściwości pochodzą z terpenów zawartych w jej pomarańczowej skórce. 

Składniki:

  • Garść kwiatów konopi siewnej
  • Pół pomarańczy
  • Korzeń imbiru (około 2 cm)


Przygotowanie:

Pomarańczę umyć, odparzyć, pokroić w plastry razem ze skórką. Korzeń imbiru umyć, obrać ze skórki, pokroić w cieniutkie plastry. Kwiaty konopi, plastry imbiru umieścić w dzbanku, zalać wrzątkiem, parzyć pod przykryciem przez 10 min, dodać plastry pomarańczy, parzyć jeszcze przez 5 min.

Na zdrowie!