Makaron konopny świderek 250g BIO

Składniki: granulki pszenicy, mąka konopna(5%), bez jajka

*wszystkie składniki z certyfikowanych upraw ekologicznych

20,00 zł brutto
20,00 zł brutto
Opis
Podobne
Opinie
Opis

Jaki ma to wpływ na ludzki organizm?:

  • regeneruje komórki i tkanki w całym organizmie

  • polepsza trawienie oraz wpływa korzystnie na zdrowie układu pokarmowego

  • „wypłukuje” choresterol z żył zmniejszając ryzyko zawału serca i miażdżycy

  • zwiększa odporność organizmu

  • pomaga przezwyciężyć choroby naskórka takie jak: trądzik, łuszczyca, zapalenie skóry i inne

  • przeciwdziała powstawaniu nowotworów

  • oraz wiele innych, nie posiada efektów ubocznych ani substancji psychoaktywnych

Świderki konopne, pyszne, zdrowe i ekologiczne urozmaicenie codziennej diety. Jego delikatny lekko orzechowy smaczek wprawi w zachwyt Twoje kubki smakowe

Przygotowanie: gotować przez około 8-10min na wolnym ogniu, od czasu do czasu zamieszać

PRZEPISY NA MAKARON KONOPNY

PESTO NA BAZIE OLEJU KONOPNEGO I BAZYLI

Porcja na 2 osoby

Składniki:

50g orzeszków ziemnych

10 dużych liści bazyli

2 ząbki czosnku obrane i drobno posiekane

szczypta soli

szczypta swieżo zmielonego pieprzu czarnego

4 łyżki oleju konopnego ewentualnie oliwy z oliwek

125g Spagetti konopnego

swieże liście bazyli do dekoracji

Sposób przyrządzenia:

Włóż orzeszki ziemne, liście bazyli, posiekany czosnek do blendera/mixera i miksuj do uzyskania jednolitej masy. Dodaj olej konopny i kontynuuj miksowanie w blenderze do uzyskania zielonego pesto o lekkiej konsystencji, dodaj sól i pieprz do smaku Uważaj żeby nie blendować zbyt długo ponieważ pesto może zmienić teksturę.

Ugotuj makaron według przepisu : wrzuć makaron do wrzątku i gotuj przez 8-10min mieszajać od czasu do czasu, wypłucz, odcedź w durszlaku, umieść w naczyniu i dodaj pesto. Wymieszaj wszystko razem i podawaj udekorowane swieżymi liśćmi bazyli.

PIECZONE WARZYWA

Porcja na 2 osoby

Składniki:

1 mała czerwona cebula, obrana i pokrojona na 8 klinów

1 czerwona i 1 żółta papryka, pozbawione nasion i pokrojone na kawałki 2 cm

1 średnia cukinia, pokrojona w grube równe kawałki

4 ząbki czosnku, obrane

liście z 2 gałązek swieżego tymianku

2 łyżki oleju konopnego,

10 pomidorków koktajlowych, pokroić na połówki

125g makaronu konopnego

garść świeżych, porwanych liści bazyli

Sposób przyrządzenia:

Rozgrzej piekarnik do 200'C, Gas 6. Umieść warzywa: cebulę, paprykę, cukinię, czosnek i liście tymianku w misce i zalej oliwą. Wyłóż rownomiernie na brytwance, umieść w centrum piekarnika i piec przez 20minut.

Wyciagnij brytwankę z piekarnika i usuń czosnek. Dodaj pomidory koktajlowe, przemieszaj wszystko i wsadź spowrotem do piekarnika na kolejene 10 min, aż warzywa zmiękną i nabiorą koloru.

Podczas gdy warzywa są w piekarniku, ugotuj makaron według przepisu : wrzuć do wrzątku, gotuj przez 6-10 minut, aż makaron zmięknie, mieszając od czasu do czasu. Odcedź makaron, wrzuć do miski, do makaronu dodaj drobno posiekany czosnek i dokładnie wymieszaj. Ostrożniej dodaj pieczonych warzyw i swieżych liści bazyli. Podawaj skorplone olejem konopnym.

PIECZONE POMIDORY I BROKUŁY

Porcja na 2 osoby

Składniki:

10 pomidorków koktajlowych, pokrojonych na połówki

1 łyżka oleju konopnego

125g makaronu konopnego

100g brokuł

1 łyżka obranych nasion konopi ewentualnie dyni lub słonecznika

marynat:

3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki

1 ząbek czosnku, obrany i posiekany

drobno starta skórka z cytryny

Sposób przyrządzenia:

Rozgrzej piekarnik do 150'C , gas 2. Przekrój pomidory na połówki, wyłóż je na blaszy przecięciem do góry i skropl olejem konopnym. Ułóż blache na środku piekarnika i piec przez 45min, aż pomidory zmiekną, ale utrzymają swój kształt.

marynat : do małej miski wrzuć drobno posiekaną pietruszkę, startą skórkę z cytryny i posiekany czosnek. Przykryj i odstaw.

Podczas gdy pomidory są w piekrniku ugotuj makaron według przepisu : wrzuć do wrzątku, gotuj przez 6-10 minut, aż makaron zmięknie, mieszając od czasu do czasu.

Brokuły wrzuć do wrzatku, gotuj przez 3-5min.

Odcedź makaron, wrzuć do naczynia. Wyciągnij pomidory z piekarnika i dodaj do naczynia z makaronem. Dodaj do nich brokuły, nasiona konopi oraz sos. Wymieszaj bardzo delikatnie, aż skladniki sie połączą. Serwowuj na gorąco.

Podobne

Napisz opinię

Makaron konopny świderek 250g BIO

Makaron konopny świderek 250g BIO

Składniki: granulki pszenicy, mąka konopna(5%), bez jajka

*wszystkie składniki z certyfikowanych upraw ekologicznych

* Pola wymagane